10MILA i orientering till Skellefteå 2023

Föreningen Tiomilakavlen, Skellefteå Orienteringsklubb och Skellefteå kommun har tillsammans enats om en avsiktsförklaring att arrangera Tiomila i Skellefteå år 2023.

”Tack vare ett starkt koncept, stort stöd och engagemang från Skellefteå kommun, distrikt och andra orienteringsklubbar har vi på väldigt kort tid lyckats komma överens om att förlägga arrangemanget till Skellefteå. Vi kan erbjuda utslagsgivande terräng i kombination med unik infrastruktur i form av arenor och boende. Och allt detta inom ett kompakt område med gångavstånd till samtliga arrangemang”, förklarar Thomas Norström, ordförande i Skellefteå Orienteringsklubb.

Det som planeras är fyra tävlingsdagar under Kristi Himmelsfärdshelgen (18-21 maj 2023). Arrangemanget blir, sett till antalet deltagare, det hittills största idrottsevenemanget som arrangerats i Skellefteå. Skellefteå Orienteringsklubb hoppas på upp mot 7 000 deltagare som tillsammans kommer att genomföra en bra bit över 10 000 starter på de olika arrangemangen.

”Vi har nu drygt fem år på oss, vilket är väldigt ovanligt i de här sammanhangen och ger fantastiska förutsättningar för att genomföra ett, på alla plan, lyckat arrangemang. Samtidigt har vi många ideella timmar framför oss, men tillsammans med andra orienteringsklubbar, lokala föreningar, Skellefteå kommun och näringsliv är vi helt övertygade om att Tiomila 2023 kommer att bli en succé”, fortsätter Norström.

”Vi är mycket stolta över att Skellefteå återigen får stå värd för ett stort nationellt idrottsarrangemang, vi har fantastiska anläggningar, närhet till fin terräng och en aktiv orienteringsklubb som gör detta möjligt”, säger Leif Gustafsson, fritidschef på Skellefteå kommun.

Tiomila är ett arrangemang som kommer att märkas i hela Skellefteå. ”Ett arrangemang av den här kalibern kommer inte bara att märkas i idrottskretsar, det kommer även att fylla våra hotell, campingplatser och restauranger under de fyra dagar som det genomförs, vi är mycket glada att Skellefteå får äran att stå värd för detta” menar Maria Broman, vd Visit Skellefteå.

”Att Tiomila genomförs i Skellefteå 2023 blir ett stort och viktigt steg i Tiomilas utveckling”, säger Christer Nordström, Föreningen Tiomilakavlens ordförande. Vi är övertygade om att ett Tiomila i Skellefteå kommer att gynna orienteringssporten i norra Sverige såväl som att utveckla tävlingen och stärka vårt varumärke, fortsätter Nordström.

Lasse Gerhardsson, ansvarig för Föreningen Tiomilakavlens långsiktiga planering, berättar att de redan vid det första besöket i Skellefteå direkt konstaterade att förutsättningarna för ett framgångsrikt arrangemang är de bästa tänkbara. ”Utöver en fantastisk tävlingsarena, utslagsgivande tävlingsterräng och bra förutsättningar när det kommer till boende och transporter så mötte vi också ett gäng gästfria orienteringsentusiaster beredda att förutsättningslöst diskutera olika kreativa förslag och lösningar för att genomföra ett Tiomila av högsta klass. Mycket bättre än så här kan det inte bli”, säger en mycket nöjd Lasse Gerhardsson.

”Samtidigt finns det utmaningar att hantera”, menar Lasse Gerhardsson och fortsätter: ”Bland annat behöver vi fokusera på attraktiva lösningar för att göra det möjligt för löpare från södra och mellersta Sverige att på ett enkelt och smidigt sätt ta sig till Skellefteå. En stor fördel med konceptet för 2023 är dock möjligheterna som öppnas genom att tävlingen genomförs Kristi Himmelsfärdshelgen. På så sätt kan fler tävlingar arrangeras i anslutning till Tiomila vilket bör locka ett stort antal deltagare”, menar Gerhardsson.

Både Christer Nordström och Lasse Gerhardsson betonar att en hel del arbete återstår. ”Men om vi sammanfattar läget har vi har nu en mycket stabil plattform att bygga vidare på inför Tiomila 2023 i Skellefteå”, avslutar Christer Nordström.

Anmälningar 2024

Totalt anmälda872
Herrkavlen317
Damkavlen275
Ungdomskavlen280
Sweden601
Finland121
Norge109
Denmark15
Czech Republic13
Belgien3
Latvia3
Bulgaria2
Lithuania1
Kroatien1
France1
Storbritannien1
Switzerland1