Klart med tre nya arrangörer av klassikern Tiomila

2020 firar orienteringsklassikern Tiomila 75-årsjubileum. Då kommer tävlingen att arrangeras i norra Stockholm.
Det är även klart att 2018 avgörs Tiomila i Nynäshamn och att tävlingen året därpå återvänder till Skåne, denna gång till Glimåkra:
- Vi har flera starka år framför oss, säger Lasse Gerhardsson i Tiomilaföreningen.

 

Tiomilatraditionen är stark. 28-29 april 1945 avgjordes den första upplagan med start vid Uppsala högar och målgång i Enebyberg. Och sedan dess har tävlingen både bjudit på spänning och mystik.
I mitten av maj gör Tiomila sitt nordligaste stopp hittills när Falun och Lugnet arrangerar Tiomila. Nästa år kommer tävlingen att arrangeras i Göteborg. De tävlingarna har varit klara sedan flera år tillbaka. Men nu har Tiomilaföreningen gjort klart med de tre följande åren.
2018 är det Nynäshamn som kommer att arrangera:
- Det känns som en väldigt spännande utmaning. Det är något att se fram emot för hela kommunen. Detta kommer att vara väldigt värdefullt för Nynäshamn som destination, säger Agneta Ström Granlund som är kultur- och fritidschef i Nynäshamns kommun.
Frågan om att arrangera Tiomila i Nynäshamn kom upp för ett år sedan och nu har förberedelsearbetet dragit igång på allvar. Arrangemanget av Tiomila 2018 i Nynäshamn kommer att genomföras av ägarföreningarna.
Sju gånger har Tiomila arrangerats med franchiseupplägg, och så kommer det att bli även 2019 då Tiomila återvänder till Skåne. Detta tio år efter senaste besöket i landskapet. Då var det Perstorp, den här gången kommer Glimåkra i Östra Göinge kommun att stå som värd:
- Det känns väldigt inspirerande att Tiomila kommer tillbaka till Skåne, säger Henrik Larsson i FK Göingarna.
- Vi fick frågan om att arrangera Tiomila första gången veckan efter O-Ringen i Skåne 2014. Direkt när frågan kom var vi lite tveksamma, men vi tog oss en funderare och ju längre tiden gick desto mer övertygade var vi om att det var en riktigt bra idé. Det vore dumt att inte använda all den kunskap som vi fick genom att vara en så stor del av O-Ringen, säger Larsson.
2020 är det dags för 75-årsjubileum. Och då kommer tävlingen att arrangeras i norra Stockholm:
- Det kändes ganska givet att vi skulle köra vårt 75-årsjubileum i Stockholmsregionen, säger Tiomilas Lasse Gerhardsson.

Här är de kommande årens Tiomila
2016: Falun
2017: Göteborg
2018: Nynäshamn
2019: Glimåkra
2020: Norra Stockholm

Anmälningar 2024

Totalt anmälda872
Herrkavlen317
Damkavlen275
Ungdomskavlen280
Sweden601
Finland121
Norge109
Denmark15
Czech Republic13
Belgien3
Latvia3
Bulgaria2
Lithuania1
Kroatien1
France1
Storbritannien1
Switzerland1