Tiomila i orientering – en likvärdig stafett

Tre nattsträckor för damerna och damkavlen utökas till sju sträckor, denna förändring är ett viktigt steg för att uppnå likvärdighet.

Tiomila är orienteringsfesten som pågår under ett dygn, från dagsljus, i skymning vidare in i natten för att sedan avgöras under de tidiga morgontimmarna. Så har det varit sedan 1945, och så kommer det att förbli.

Men självklart ska Tiomila också följa med sin tid och hela tiden utvecklas, och därför är vi stolta att nu kunna presentera ett likvärdigt Tiomila, både för damer och herrar med premiär 2024 i Nynäshamn.

När mörkret lagt sig på lördagskvällen och blivit natt blir det världspremiär för nattsträckor, tre stycken, för damerna i Tiomila. Men innan dess har herrarna klarat av tre sträckor under sen eftermiddag.

Efter de inledande tre sträckorna i herr- respektive damstafetten blir det ett kortare uppehåll innan herrarnas jaktstart startar, och det med mytomspunna ”långa natten” för att sedan fortsätta under natten och avsluta med sista sträckan i dagsljus.

Damernas jaktstart sker när gryningen blivit morgon och då med ”långa dagen” för att därefter avsluta med ytterligare tre sträckor i dagsljus och målgång på tidig förmiddag. Och de lag som halka efter på de inledande tre sträckorna startar om i en gemensam vågstart i respektive stafett, allt för att behålla stafettkänslan!

– Genom dessa förändringar tar vi inte bara ett stort steg mot likvärdighet utan även ett Tiomila-dygn med full uppmärksamhet och fokus på respektive stafett med minimal överlappning säger Martina Sundberg, ordförande i Tiomilaföreningen. Självklart börjar Tiomila-dygnet som vanligt med ungdomsstafetten på lördag eftermiddag.

 

 

Anmälningar 2024

Totalt anmälda872
Herrkavlen317
Damkavlen275
Ungdomskavlen280
Sweden601
Finland121
Norge109
Denmark15
Czech Republic13
Belgien3
Latvia3
Bulgaria2
Lithuania1
Kroatien1
France1
Storbritannien1
Switzerland1