Tiomila i orientering – en likvärdig stafett

Tre nattsträckor för damerna och damkavlen utökas till sju sträckor, denna förändring är ett viktigt steg för att uppnå likvärdighet.

Tiomila är orienteringsfesten som pågår under ett dygn, från dagsljus, i skymning vidare in i natten för att sedan avgöras under de tidiga morgontimmarna. Så har det varit sedan 1945, och så kommer det att förbli.

Men självklart ska Tiomila också följa med sin tid och hela tiden utvecklas, och därför är vi stolta att nu kunna presentera ett likvärdigt Tiomila, både för damer och herrar med premiär 2024 i Nynäshamn.

När mörkret lagt sig på lördagskvällen och blivit natt blir det världspremiär för nattsträckor, tre stycken, för damerna i Tiomila. Men innan dess har herrarna klarat av tre sträckor under sen eftermiddag.

Efter de inledande tre sträckorna i herr- respektive damstafetten blir det ett kortare uppehåll innan herrarnas jaktstart startar, och det med mytomspunna ”långa natten” för att sedan fortsätta under natten och avsluta med sista sträckan i dagsljus.

Damernas jaktstart sker när gryningen blivit morgon och då med ”långa dagen” för att därefter avsluta med ytterligare tre sträckor i dagsljus och målgång på tidig förmiddag. Och de lag som halka efter på de inledande tre sträckorna startar om i en gemensam vågstart i respektive stafett, allt för att behålla stafettkänslan!

– Genom dessa förändringar tar vi inte bara ett stort steg mot likvärdighet utan även ett Tiomila-dygn med full uppmärksamhet och fokus på respektive stafett med minimal överlappning säger Martina Sundberg, ordförande i Tiomilaföreningen. Självklart börjar Tiomila-dygnet som vanligt med ungdomsstafetten på lördag eftermiddag.

 

 

IOF sänder Tiomila internationellt 2023-25

Tiomila och Internationella orienteringsförbundet, IOF, har för de kommande tre åren, 2023-25, slutit avtal om de internationella sändningsrättigheterna för Tiomila.

IOF kommer via sin nya plattform IOF TV sända Tiomila med engelsk, och eventuellt finsk, kommentering för de som inte vill se sändningen på svenska. Priset för att köpa sändningen via IOF TV kommer att vara likvärdigt priset för den svenska sändningen i Tiomilas kanaler. 

 

Information från Tiomilaföreningen

Som vi tidigare berättat är det inte möjligt att arrangera Tiomila 2024 i Kungsängen som planerat. Omvärldsläget har skapat en situation som ingen av de inblandade parterna kunnat förutse.

Läs mer: Information från Tiomilaföreningen

Tiomila 2024 flyttar till Nynäshamn

Välkommen till Tiomila och Nynäshamn! Helgen 4-5 maj 2024 hälsar Tiomilas nio ägarföreningar och Nynäshamns kommun alla välkomna tillbaka till Nynäshamn.

Läs mer: Tiomila 2024 flyttar till Nynäshamn

Inget Tiomila i Kungsängen 2024

Tiomila 2024 var tänkt att arrangeras på Livgardets övningsområden i Kungsängen med Attunda OK, Sundbybergs IK och Järfälla OK som arrangörer. Tyvärr måste arrangemanget flyttas från Kungsängen.

Läs mer: Inget Tiomila i Kungsängen 2024

Anmälningar 2024

Totalt anmälda857
Herrkavlen311
Damkavlen275
Ungdomskavlen271
Sweden587
Finland121
Norge108
Denmark15
Czech Republic13
Belgien3
Latvia3
Bulgaria2
Lithuania1
Kroatien1
France1
Storbritannien1
Switzerland1