Karin Lindgren provlöpte Långa dagen

Karin Lindgren.

Med knappt åtta månader kvar till Tiomila passade vi på att intervjua Karin Lindgren (fd Persson) som har provlöpt Långa dagen. Karin har stor erfarenhet av terrängen och vi hoppas att ni kommer ha nytta av hennes tips.

Vem är Karin Lindgren?

Jag är född och uppvuxen i Örebro och medlem i Hagaby GoIF Örebro. Några av mina meriter är USM guld från Kilsbergen, minst en av varje SM placering 1 - 10 från juniortiden och deltagande på junior VM. Under min uppväxt har jag tränat mycket i Kilsbergen vilket gjort att mina styrkor som orienterare är just den typen av tung vildmarksterräng. Tekniskt läser jag mycket på kurvbilden vilket nog också kommer sig av att det behövs här. Vid sidan av orienteringen är jag utbildad designer, har en kreativ ådra och tycker mycket om att måla.

Vad är speciellt med Kilsbergen?

Vi Kilsbergsentusiaster tycker att det är otroligt fint! Skogen skiljer sig väsentligt från t.ex. Närkeslätten då den till stora delar utgörs av gammal storskog och orörd, stigfattig vildmarksterräng med mycket höjdpartier med sankmarker mellan. Det är fin sikt, mjukt i marken och undervegetation i form av blåbärsris och ljung vilket gör terrängen tunglöpt.

Hur tycker du att man ska förbereda sig?

Man bör springa några träningspaket för att få en känsla för terrängtypen. Då får man en bra förståelse för hur man ska hitta bra vägval och kontrolltagningar. Då det är få stigar handlar det om att läsa på höjder och mossar så jag rekommenderar kurvbildsträning. Fysiskt är det motsatsen till platt asfaltslöpning så det är bra att träna löpning i mosse och i tunglöpt terräng. Även om det är viss kupering är det inte lika långa backar som i t.ex. Dalarna eller Göteborg.

Vad ska man tänka på för att prestera som bäst på plats?

Fokus på orientering, vägval och kontrolltagning. Grov kartkontakt hela tiden, se till att genomföra vägvalen bra och detaljorientera mer närmare kontrollerna. Lyft blicken för att hitta bra stråk, på vissa ställen finns djurstråk att dra nytta av. Bli inte dumsnål genom att undvika att gå upp en höjdkurva för att spara kraft, det kan göra kontrolltagningarna onödigt svåra. Det är inte en bra strategi att bara lägga på kompassen och springa på riktning utan man behöver grovläsa längs med sträckorna också. Mentalt gäller det att inte tappa sugen för att det går sakta och är tunglöpt. Det är tungt för alla, även de bästa kommer behöva gå bitvis.

Vilken typ av löpare tror du presterar bäst på Långa dagen?

Någon som är tränad att vara ute länge och orkar kämpa på. Koll på orienteringen behövs då det kan vara svårt att läsa in sig i och med att det är stigfattig vildmark. Långa dagen kommer bli utslagsgivande, både tekniskt och fysiskt. Låt er inte luras av att banlängden ser relativt kort ut, det kommer att krävas sin kvinna!  

 

Skribent: Malin Sundqvist

Anmälningar 2024

Totalt anmälda872
Herrkavlen317
Damkavlen275
Ungdomskavlen280
Sweden601
Finland121
Norge109
Denmark15
Czech Republic13
Belgien3
Latvia3
Bulgaria2
Lithuania1
Kroatien1
France1
Storbritannien1
Switzerland1